Databáze kontaktů a ochrana osobních údajů

Úterý, 2. října 2012, autor: Mgr. Petra Mikulášková

Máte databázi kontaktů, vašich klientů, které jste získali např. v rámci objednávky a teď jim chcete poslat email o nových produktech? Tak to určitě nesmíte zapomenout podat oznámení na Úřad pro ochranu osobních údajů. Zní to paradoxně, ale zákon to tak vyžaduje.

Všichni podnikatelé, obzvláště ti, kteří provozují e-shop, posílají zákazníkům novou nabídku, nebo cíleně informují o novinkách v oboru. Nicméně již méně z nás podnikatelů ví, že pokud kontakt, který získáme v rámci nějaké činnosti a chceme jej použít pro jinou věc, než v rámci které vznikla, musíme podat oznámení o zpracování na Úřad pro ochranu osobních údajů. To platí i pro osoby nepodnikatele!

Úřad pro ochranu osobních údajů

Úřad pro ochranu osobních údajů taktéž vede registr zpracování osobních údajů, který je pro všechny veřejně přístupný. Vyhledávat fyzickou či právnickou osobu můžete podle názvu, přiděleného IČ či podle registračního čísla, které přidělil samotný úřad.

Úřad pro ochranu osobních údajů v rámci zpracování osobních údajů:

  • Kontroluje dodržování zákonů
  • Přijímá stížnosti a podněty ze strany občanů
  • Poskytuje konzultace a informace veřejnosti

Registrační formulář

Chcete-li použít svoji databázi kontaktů k jinému účelu, než ke kterému jste kontakty získali, provede na stránkách úřadu on-line registraci. Formulář slouží k oznámení pouze jednoho zpracování – např. kontakty nasbírané stažením vašeho e-booku chcete použít k zasílání obchodních sdělení. Chcete-li vaše kontakty použít i k jinému účelu, musíte provést další oznámení.

Zákazník vám dal souhlas k zasílání obchodních sdělení

Pokud máte od zákazníka zjevný souhlas se zasíláním obchodních sdělení, není třeba podávat oznámení o zpracování osobních údajů. Proto je u některých e-shopů vidět, jak mají v objednávce okénko se zatržítkem a sdělením „Přeji si být informován o novinkách“. Dle § 5, písmeno (f) Zákona o ochraně osobních údajů můžete s předchozím souhlasem vašeho zákazníka zpracovávat osobní údaje i k jinému účelu, než ke kterému jste je shromáždili:

"Správce je povinen zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž byly shromážděny. Zpracovávat k jinému účelu lze osobní údaje jen v mezích ustanovení § 3 odst. 6, nebo pokud k tomu dal subjekt údajů předem souhlas."

Komentáře

Smithe835
1 | Smithe835 | 20. 5. 2014, 07:15

You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I'm looking forward for your next publish, Ill try to get the cling of it! daeafgcddbkcdbae


Pharmg354
2 | Pharmg354 | 21. 5. 2014, 00:44

Very nice site!


Pharmd993
3 | Pharmd993 | 22. 5. 2014, 08:54

Very nice site! <a href=„http://opxyiea2.com/yoyaoyo/1.html“>cheap goods</a>


Pharmk495
4 | Pharmk495 | 22. 5. 2014, 08:56

Very nice site! cheap goods http://opxyiea2.com/yoyaoyo/4.html


ugg
60 | ugg | 10. 7. 2014, 08:47

<a href=„http://www.jungeseiten.de/fileadmin/“>louboutin schuhe</a>
<a href=„http://www.jungeseiten.de/fileadmin/“>christian louboutin schuhe</a>
<a href=„http://bruehlschule.de/uploads/“>UGG Boots Sale</a>
<a href=„http://bruehlschule.de/uploads/“>UGG Boots Günstig</a>
<a href=„http://bruehlschule.de/uploads/“>UGG Boots</a>
<a href=„http://www.deinding-bw.de/lib/“>UGG Boots Sale</a>
<a href=„http://www.deinding-bw.de/lib/“>UGG Boots Günstig</a>
<a href=„http://www.deinding-bw.de/lib/“>UGG Boots</a>
<a href=„http://www.jugendstiftung.de/uploads/“>UGG Boots Sale</a>
<a href=„http://www.jugendstiftung.de/uploads/“>UGG Boots Günstig</a>
<a href=„http://www.vienne-habitat.asso.fr/images/“>UGG pas cher</a>
<a href=„http://carte.7apoitiers.fr/“>UGG pas cher</a>
<a href=„http://basketalsace.fr/Content/“>UGG pas cher</a>
<a href=„http://www.forscherland-bw.de/lib/uggboots/“>UGG Boots Sale</a>
<a href=„http://www.kcg-stuttgart.de/misc/mk/“>Michael Kors Taschen</a>
<a href=„http://www.jaka-ka.de/uploads/“>UGG Boots</a>
<a href=„http://www.jaka-ka.de/uploads/“>UGG Boots Schweiz</a>


ugg
70 | ugg | 18. 7. 2014, 09:38

[url=http://www.jungeseiten.de/fileadmin/]louboutin schuhe[/url]
[url=http://www.jungeseiten.de/fileadmin/]louboutin schuhe[/url]
[url=http://www.jungeseiten.de/fileadmin/]christian louboutin schuhe[/url]
[url=http://bruehlschule.de/uploads/]UGG Boots Sale[/url]
[url=http://bruehlschule.de/uploads/]UGG Boots [/url]
[url=http://bruehlschule.de/uploads/]UGG Boots[/url]
[url=http://www.deinding-bw.de/lib/]UGG Boots Sale[/url]
[url=http://www.deinding-bw.de/lib/]UGG Boots Günstig[/url]
[url=http://www.deinding-bw.de/lib/]UGG Boots[/url]
[url=http://www.jugendstiftung.de/uploads/]UGG Boots Sale[/url]
[url=http://www.jugendstiftung.de/uploads/]UGG Boots Günstig[/url]
[url=http://www.vinsfromaget.fr/images/]UGG pas cher[/url]
[url=http://carte.7apoitiers.fr/]UGG pas cher[/url]
[url=http://basketalsace.fr/Content/]UGG pas cher[/url]
[url=http://www.forscherland-bw.de/lib/uggboots/]UGG Boots Sale[/url]
[url=http://www.kcg-stuttgart.de/misc/mk/]Michael Kors Taschen[/url]
[url=http://www.francomics.de/]UGG Boots[/url]
[url=http://www.francomics.de/]UGG Boots Günstig[/url]
[url=http://www.francomics.de/]UGG Boots Sale[/url]
[url=http://www.jaka-ka.de/uploads/]UGG Boots[/url]
[url=http://www.jaka-ka.de/uploads/]UGG Boots Schweiz[/url]


Přidejte Váš příspěvek

(youtube) (foto)
Text:


manual

poptavka

Zákazníci o nás napsali

Obec měla jednoduché stránky. Mirek Sedlák nabídl spolupráci, která se setkala s kladným ohlasem nejen u zastupitelů, ale i u většiny občanů.

Alois Kunc, starosta obce Kotvrdovice
www.kotvrdovice.cz